‘Balthazar’, zei moeder Ezel op een dag. ‘Ik moet je wat vertellen. Ooit moet ik gaan. Beloof me dat je dan een flinke ezel zult zijn.’

Op een dag is het zover. Moeder Ezel is er niet meer. Balthazar voelt zich vreselijk alleen en hoopt zijn moeder terug te vinden. In plaats daarvan vindt hij zichzelf en een paar goede vrienden.

Een warm verhaal over afscheid nemen en doorgaan.

================================================================

NOMINATIES BALTHAZAR

================================================================

-‘Balthazar de eenzaamste ezel ooit’ is genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2011

-samen met 13 andere boeken stond Balthazar op de longlist van de Gouden Uil voor  Jeugdliteratuur 2010

-Balthazar werd samen met 100 boeken over de hele wereld genomineerd voor de CJ-picturebook award 2009, een internationale prentenboekenprijs.

================================================================

RECENSIES BALTHAZAR

================================================================

ANNIE BEULLENS

http://www.linc-vzw.be/

****BALTHAZAR, DE EENZAAMSTE EZEL OOIT

Wat in wezen een droevig verhaal zou moeten zijn is door de woordspelingen en de dubbele bodems een verhaal vol fijne humor geworden. De eigenzinnige, grillige, grappige tekenstijl draagt daar zeker toe bij. Auteur en illustrator vullen elkaar perfect aan. Het verhaal biedt tal van aanzetten om met kinderen te filosoferen. Een zeldzaam pareltje!

TINE MORTIER voor DE RECENCENT

http://www.derecensent.nl/pivot/entry.php?id=930

Misschaert & Coenen – Balthazar, de eenzaamste ezel ooit ****

Het verhaal van Balthazar wordt door Inge Misschaert verteld met weinig woorden. Toch krijgt de tekst net daardoor iets poëtisch, al zal een en ander voor jonge kinderen misschien wel verduidelijkt moeten worden. Maar laat dit geen minpunt zijn: voor wie het verhaal nog niet helemaal kan begrijpen, zijn er de prachtige prenten van Marieke Coenen. Met Balthazar levert zij haar eerste prentenboek af, en ze doet dat schitterend. Tekst en illustraties versterken elkaar en zorgen ervoor dat de historie van Balthazar nergens te zwaar wordt. Kinderen en volwassenen zullen deze schattige ezel ongetwijfeld meteen in de armen sluiten.

RITA GHESQUIERE

http://www.kerknet.be/cultuur/content.php?ID=10055&VV485ZE=1

Het verhaal van Balthazar vertelt lichtvoetig over dood en afscheid nemen. Speels en zonder moeilijke woorden worden de jonge lezers ingewijd in een van de meest existentiële aspecten van het bestaan: de eindigheid: ‘ooit moeten we gaan’. Rond dat veelbetekenend en tegelijkertijd vage woord ‘ooit’ bouwt Inge Misschaert haar verhaal op. Marieke Coenen vult de lege plekken in met sprankelende tekeningen die de halsbrekende toeren maar ook de wisselende gevoelens van Balthazar heel goed weergeven. Het brede panoramische beeld van de stad roept de verlorenheid van de kleine ezel op. De lange tocht krijgt vorm in het repetitieve beeld van een stappende of struikelende ezel op een kronkelende weg. Zachtgroen is de overheersende kleur, maar niet alle prenten zijn volledig ingekleurd, zodat ook het knappe lijnenspel goed tot zijn recht komt.
De heldere tekst van Inge Misschaert en de lichtvoetige tekeningen van Marieke Coenen vullen elkaar perfect aan. Veel kleine details, o.m. de uil en de muizen, maken het boek ook tot een leuk interactief voorlees- en kijkboek.

JOKE GUNS in BOEKBLAD

Wat ben ik blij met dit prachtige prentenboek!

Balthazar ontroert, doet glimlachen en nadenken tegelijk. Balthazar is een pareltje voor jong en oud. Het is geen doorsnee rouwverwerkingsboek, integendeel!

De illustraties van Marieke Coenen zijn van een pakkende eenvoud, en daardoor juist zo raak. De details zijn heel precies gekozen, en vertellen er nog heel wat bij.

Balthazar verdient een centrale en frontale presentatie in elke boekhandel. Een blijvertje!

Joke Guns

MARION MIDDENDORP

http://www.peuteren.nl/speelhoek/peuterboeken_detail.php?id=402

Het boek is prachtig geïllustreerd door Marieke Coenen. Heel subtiel met vooral veel humor en expressie.

FRANKY AELBRECHT

http://www.frankyaelbrecht.blogspot.com/

Prentenboeken uit de Lage Landen zijn meestal parels. Ook deze keer is dit niet anders met ‘Balthazar, de eenzaamste ezel ooit’. De teksten zijn afkomstig van Inge Misschaert, de wondermooie tekeningen van Marieke Coenen.

Inge Misschaert weet met dit boek een verhaal te schrijven waarbij er geen enkel woord teveel is maar waarbij ze wel een vloed aan verbeelding teweegbrengt. Dit wordt nog versterkt door de warme, vertederende tekeningen van Marieke Coenen. Dertien maanden tekenwerk zijn aan het verschijnen van dit boek vooraf gegaan, terwijl Carll Cneut het klankbord was om de tekeningen nog meer tot de verbeelding te doen spreken. Het knappe aan ‘Balthazar, de eenzaamste ezel ooit’ is de combinatie van de teksten en de tekeningen die mekaar nog zodanig versterken dat je je meteen in Balthazar kan inleven en het verhaal inwandelt zonder dat je het door hebt. Hier stap je het verhaal en de beelden in en ga je met Balthazar op een avontuur. Voor wie nog twijfelt, het ooit mag gerust nog lang worden uitgesteld en ondertussen genieten van het leven én op een trager tempo. ‘Balthazar, de eenzaamste ezel ooit’ is een boek met heel veel lagen, dat je achterlaat met een feel good gevoel dat er na regen weer zonneschijn is. Inge Misschaert en Marieke Coenen hebben met dit boek iets moois achtergelaten. Nu al ongeduldig uitkijken naar de volgende boeken en prentenboeken die ze gaan schrijven, tekenen.

VEERLE SCHALTIN

http://www.bloggen.be/sprokkels/

Een warm en teder verhaal over afscheid nemen en doorgaan, geschreven door Inge Misschaert, geïllustreerd door Marieke Coenen.

Zelden las ik een boek waarbij tekst en tekeningen elkaar zo mooi aanvullen. Wat er niet met woorden staat, zie je op de prenten. En wat niet getekend is, vind je in de tekst terug.

Balthazars naïeve manier van denken zorgt vaak voor een glimlach op je lippen. De tekeningen zijn soms ronduit hilarisch, bijvoorbeeld als Balthazar een drukke straat oversteekt met een slak op zijn rug of als hij als een prima ballerina over een hek springt.

Dit maakt het boek, ondanks het wat zwaardere thema, grappig en licht verteerbaar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: